Esse Probiotic Skincare

Esse betyder ”att vara” på latin.
Esse Probiotic Skincare är ett innovativt, ekologisk & rättvisemärkt hudvårdsmärke från Sydafrika. Esse har specialiserat sig på probiotisk hudvård med kraftfulla resultat. De är pionjärer med att erbjuda levande probiotika och probiotika som är speciellt anpassad för huden.
Merparten av råvarorna de använder sig av kommer från växter som växer vilt på den afrikanska landsbygden. Dessa ingredienser skapar ett högt koncentrat av antioxidanter och vitaminer som resulterar i en högteknologisk naturlig hudvårdsserie.

Probiotisk hudvård, vad är det?

Det är i princip samma sak som probiotisk mat. Det handlar om att odla kroppens naturliga mikrobiom, den bakterieflora vi omger oss med
(goda bakterier) När probiotika bryts ner på huden kan det bildas andra hudvårdande ämnen, tex hyaluronsyra, peptider och vitaminer och öka hudens egen produktion av ceramider. Detta stärker hudens försvar mot miljöföroreningar. Hyaluronsyran ökar hudens förmåga att bibehålla fukt. Minimerar faktorer som triggar känslighet och irritation, torrhet och stramhet. Dessutom bevaras hudens naturliga pH-värde.

Genom att tillföra en frisk och stark bakterieflora till huden stärks den naturliga motståndskraften mot skadliga mikroorganismer och andra påfrestningar. Huden får ett naturligt skydd och balans och en tydligt förbättrad lyster och elasticitet.
Esse ger kraftfulla resultat i att återställa den obalanserade hudens naturliga bakterieflora (mikrobiom)
Esse är framför allt till dig som vill se tydliga resultat på lyster och spänst, en frisk hud helt enkelt, eller för att läka ut obalanser som acne, orenheter. Även olika former av eksem. Passar alla hudtyper, även åldrad hud.

Esse Probiotic Skincare är certifierat ekologiska av Ecocert, veganmärkta av Vegan Society, rättvisemärkta av Phytotrade Africa och ackrediterade av djurrättsorganisationen PETA.

Ingredienser

Esse fokuserar forskningen på banbrytande naturliga ämnen. Detta för att säkerställa att de alltid är först med vad ekologisk hudvård har att erbjuda. Här är några av
höjdpunkterna:
Lågmolekylär hyaluronsyra används för dess förmåga att tränga in i huden, återfukta och motverka inflammationer.

De fokuserar på hudens mikroflora. De använder probiotika som inulin och fruktooligosackarider för att gynna tillväxten av nyttiga mikrober på hudens yta.

Essentiella fettsyror används i stabiliserad form med fokus på omega-3-oljor.

De använder stora mängder av potenta antioxidanter, inklusive Rooibosextrakt (aspalathin) och kärnextrakt från vindruva.

Certifierade ekologiska eteriska oljor används för sina terapeutiska effekter.

De använder afrikanska extrakt som Sutherlandia, Kigelia, Honeybush, Buchu och Aloe Vera för sin unika förmåga att reglera fettproduktionen och immunsvaret i huden.

Afrikanska oljor som Baobab, Marula, Yangu och Manketti används för sin förmåga att skydda mot UV-strålning samt att förse huden med värdefulla omega-fettsyror.

De använder Olivbladsextrakt (Oleuropein) för att minska solbränna, förbättra hudens elasticitet och minska rynkor.

Hudens mikroflora och probiotika

De flesta förknippar probiotika med något som är hälsosamt för magen. Men ny forskning visar att det också krävs samverkan mellan nyttiga mikrober för en frisk hud. Det globala forskningsprojektet ”The Human Microbiome Project” har konstaterat att hudens välbefinnande är beroende av de biljoner mikroorganismer som lever på och i din hud. 

Esse har lagt ner åtskilligt med tid åt forskning för att åstadkomma en optimal balans av mikrober som dämpar åldersprocessen. De vill skapa en miljö på huden som är fördelaktig för de goda mikroberna så att de kan konkurrera ut de dåliga mikroberna som påskyndar hudens åldrande. För att nå dit använder de sig av prebiotika som näring åt de godartade mikroberna som på det sättet kan konkurrera ut de ogynnsamma. 

Esse använder sig också av probiotika i vissa produkter för att uppnå specifika resultat. Din hud är ett komplicerat ekosystem. Du behöver dina mikrober – så undvik att försöka döda dem med antibakteriella produkter om det inte är absolut nödvändigt. Det stör hudens känsliga ekosystem och lämnar dörren öppen för skadliga patogener.

Ekologisk forskning

Esse har en passion för all den forskning som pågår om att hitta nya sätt att behandla huden. Deras produkter är ett resultat av forskning och inte av trender. De är istället övertygade om att naturen erbjuder oss allt som vi behöver för att utveckla världens bästa hudvårdsprodukter. Vår tro på naturliga produkter gör att vi också vill skydda våra naturtillgångar. Nästan en fjärdedel av alla världens växter finns i Sydafrika och Esse har valt ut de bästa för att kunna leverera potenta ämnen i våra produkter.

Ingrediensena i Esse’s produkter innefattar Baobab, Kalaharimelon, Kigelia och Marula. Dessa växter skördas i dess vildvuxna tillstånd för att på så sätt kunna utvinna så kraftfulla extrakt som möjligt.

Etik

Esse har sedan de bildades 2002 hållit sig till deras grundläggande värderingar – de är ekologiskt certifierade, stödjer rättvis handel, är veganskt och emot djurförsök. De är också koldioxidneutrala. 

PhytoTrade Africa övervakar och ser till att de vildväxande ingredienserna skördas på ett hållbart sätt och att de små samhällen som samlar upp dem får rättvist betalt. ESSE tror att en eftertänksam produktion är ett steg mot hållbarhet, med rik variation och med framtiden för sig.

Förpackningar

Esse’s förpackningar består av glas eller första generationens plast. Detta innebär att de är helt återvinningsbara. Esse använder inte några plaster som innehåller mjukgöringsmedel då detta ofta hämmar kroppens östrogen. 

Ecocert utför fullständiga kontroller av ESSEs förpackningar. Detta för att säkerställa att de är säkra för konsumenten samt helt återvinningsbara.

Om grundaren

Trevor Steyn studerade organisk kemi och erhöll sin magisterexamen i kemi 1996. Det var här som hans mentor, professor Siegfried Drewes, inspirerade honom att få upp ögonen för den afrikanska florans många substanser. Efter att ha upptäckt potentialen i dessa växter och sett vilken nytta de kunde göra i hudvårdsprodukter, så grundade Trevor företaget Esse. Den initiala forskningen koncentrerades kring Kigelia africana, det afrikanska korvträdet. Efter två års arbete föddes Esse 2002
Trevor brinner för en hållbar livsmiljö och att bevara Afrikas biologiska mångfald. Han är också intresserad av surfing, yoga och ett antal andra sporter. Han bor på en gård i Richmond, Sydafrika med sin familj. ” Jag vill medverka till att skapa en vacker och hållbar framtid” säger han ”Esse kommer hela tiden eftersträva att skapa produkter som är effektiva och tillverkade på ett hållbart sätt”.